Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Irodalom temploma

Vietnam, Hanoi, Látnivalók

Irodalom temploma

Hanoi, Vietnam, Látnivalók
  • Cím: Văn Miếu, Đống Đa Hanoi, Vietnam

Az Irodalom temploma kivételes hely az imádkozásra, és a vietnamiak oktatás, irodalom és Konfucius iránti tiszteletének kifejezésére. 

A Van Mieut Ly Thanh Tong király hozta létre 1070-ben. Hat évvel később utóda itt nyitotta meg az ország első egyetemét. Kezdetben a királyi család gyerekei, később a mandarinok gyerekei jártak ide, végül bárki jelentkezhetett, ha megfelelő előképzettséggel rendelkezett.

Az iskola a XIV. században, Chu Van An rektor idején élte aranykorát. 1484-től kezdve kőlapra írták azok nevét, akik doktori fokozatot értek el itt, és a hagyomány 1779-ig folytatódott.

Az Irodalom temploma öt udvarból álló komplexum, amelyet a Nagy kapun át közelíthetünk meg. Belépéskor az Út udvarára jutunk, majd a Nagy Középső udvar következik, amely az Irodalom Csillagzata-pavilonhoz vezet. 

A harmadik udvar a Kőtáblák kertje, ahol a gyönyörű Mennyei Tisztaság kútját találjuk, és láthatunk itt néhányat az ország legértékesebb ereklyéi közül.

A Nagy Siker kapuján át jutunk a Bölcsek udvarára. Az udvarral szemben áll a kilencoszlopos Szertartások Nagy Háza. Szentélyében helyezték Konfucius szobrát.

Az ötödik udvar a Khai Thanh, amelyre a franciák 1947-ben bombát dobtak, megsemmisítve a szentélyt. 2000-ben az udvart új életre keltették a Thai Hoc Csarnokkal. A vasfa gerendás múzeum és szentély három nagyszerű királynak állít emléket.

Kinek ajánljuk: Érdekes látnivaló.


Irodalom temploma
Hanoi, Vietnam
Copyright: Mike Gadd   Forrás: flickr

Hanoii Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!