Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Hanoi

Hanoi történet

Hanoi, Vietnam, Történet

Hanoi története

Hanoi, Vietnam, Történet

Vietnam fővárosa, Hanoi Délkelet-Ázsis egyik legelragadóbb városa. Óvárosa, gyarmati, francia negyedei, ezeréves templomai és tavai elragadók. A város Vietnam második legtermékenyebb területeinek a közepén az ország ősi kultúrájának a bölcsőjében terül el, a Vörös-folyónál.

A mai Hanoi területén a VI. században a kínaiak Tong Binh néven létesítettek települést. Ly Thai To, Vietnam első nagy dinasztiájának alapítója 1010-ben helyezte ide fővárosát és Thang Longnak (felszálló sárkány) nevezte el.

1545-ben a tengerjáró portugálok létrehozták első európai településüket Vietnamban. A XVII. században aztán hollandok érkeztek és lázas gyárépítésbe kezdtek. Végül angol és francia hódítók is megjelentek.

A Nguyen uralkodók Huét választották fővárosnak 1804-ben, és ezt a várost Hanoira keresztelték.

Hanoi 1873-ban francia megszállás alá került, majd 1887-ben Francia Indokína fővárosa lett. 1940-től 1945-ig a várost a Japánok uralták, de Ho Chi Minh, a modern Vietnam alapító atyja 1945-ben újra a nemzet fővárosává tette. 1946 és 1954 között heves harcok folytak a franciák és a Viet Minh erői közt, ami után Hanoi a független Észak-Vietnam fővárosává vált.

A vietnami háború során a várost jelentős kár érte: hídjait és vasútvonalait szétbombázták. 1976. július 2-án, az északi és déli országrész egyesítésével Hanoi ismét egész Vietnam fővárosa lett. Az 1980-as évek végén beköszöntött  a doi moi (új gazdaságpolitika), és Hanoi infrastruktúrája fejlődésnek indult. 

A hárommilliós Hanoiban akár egy hetet is el lehet tölteni, unatkozni biztosan nem fogunk.

Forrás: National Geographic: Vietnam

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!